MIGRALab

MigraLab és un projecte que la Fundació ACSAR està impulsant des de l’any 2018, 10 anys després que el Pacte Nacional per a la Immigració recollís la necessitat d’establir un Observatori sobre les Migracions i el Refugi a Catalunya. La finalitat d’aquest projecte és el d’oferir a institucions, món acadèmic i societat civil la possibilitat d’accedir en un mateix espai a dades sobre immigració i refugi a Catalunya. D’aquesta manera, volem crear un espai que faciliti les activitats de recerca i investigació en aquest sector, la precisió en el delineament de polítiques públiques, i l’accés a informació oficial i veraç per tal de combatre estereotips i impressions errònies. Actualment, MigraLab està en fase de construcció i des de la Fundació ACSAR estem realitzant una recollida d’indicadors i anàlisis de dades existents, per tal d’acostar-nos a aquest l’objectiu.

ANÀLISIS DE DADES

ARTICLES I INDICADORS

ARTICLES SOBRE MIGRACIONS D'ARREU

‘45 PERSONES MORTES I 134 DESAPAREGUDES EN UN TRÀGIC INCIDENT A PROP DE LA COSTA DE DJIBOUTI‘ [CAST]

Les rutes migratòries són moltes vegades extremadament insegures. En aquest cas, traficants d’éssers humans obligaren a més de dues-centes persones a retonar cap a Djibouti des del Iemen. El resultat: una cinquantena de morts i més d’un centenar de desapareguts. És molt important recordar que situacions com aquestes es dónen al món de manera diària. Cal obrir les portes a totes aquelles persones que fugen de situacions d’aquest caire i lluitar conjuntament per evitar que es puguin donar.

‘MILÍCIES DISPARANT A MIGRANTS, LA NOVA RUTINA A LES FRONTERES D'EUROPA‘ [CAST]

L’externalització dels controls de fluxes migratoris de la UE i els seus estats membres ha entrat fa temps a un terreny molt perillós. La contractació de guardacostes involucrats en milícies armades al Mediterrani està provocant que situacions de violència armada injustificada sigui cada vegada més habitual. La UE mira cap una altra banda mentre s’aproven noves lleis d’estrangeria que posen encara en més perill a aquelles persones que han de fugir de casa seva per salvar la seva vida.

‘EXTERNALITZACIÓ I FRAGMENTACIÓ DE LES POLÍTIQUES FRONTERERES DE LA UE‘ [ANG]

Només uns mesos  més tard de l’aprovació del Nou Pacte de Migració Europeu, pacte de la UE molt criticat per entitats defensores de DDHH per ser un perill pels drets de les persones sol·licitants d’asil, alguns Estats Membres firmen ara una carta demanant anar encara més enllà. La carta, liderada pel primer ministre danès, Mette Frederiksen, demana una externalització del mateix procés de demanda d’asil seguint una política a la que anomenen “zero sol·licitants d’asil”. La carta la signen Dinamarca, la República Txeca, Àustria, Polònia, Grècia, Itàlia, els països bàltics, Malta i Bulgària. Aquesta carta és un perill pels drets humans de totes aquelles persones que han de fugir de casa seva i incentiva els ideals i discursos xenòfobs ja a l’alça a tot Europa.

‘LES COMUNITATS DEL PP NOMÉS ACCEPTEN REUBICAR 400 MENORS I DE FORMA VOLUNTÀRIA' [CAT]

Els centres d’acollida de menors de les canàries es troben en una situació de saturació insostenible a causa de l’arribada de joves migrants. Davant d’aquesta situació, els partits espanyols, després de setmanes de negociacions, han arribat a un acord sota mínims que delega la responsabilitat a les comunitats de manera voluntària. Catalunya s’absté al no estar d’acord amb les dades utilitzades per fer el repartiment.

‘PARLEN JOVES MIGRANTS: "A LES XARXES MALPARLEN DE NOSALTRES, PERÒ NO ELS SEGUEIXO EL JOC"' [CAT]

Article de Ferran Moreno que recull el relat de joves que han arribat a Catalunya els últims anys i que intenten obviar els discursos d’odi i les discussions polítiques sobre el seu col·lectiu.

‘CRISI AL LÍBAN' [ANG]

Més d’un milió de persones desplaçades internament davant els atacs aeris de les forces militars d’Israel i l’amenaça d’una invasió terrestre durant les pròximes setmanes a un país – el Líban – que ja prèviament afrontava una situació molt complexe pel que fa a població refugiada. Segons Nacions Unides més de 100.000 persones ja s’haurien refugiat a Síria. Cal recordar que al Líban hi ha més d’1,5 milions de refugiats sirians i que Síria és un país també en guerra. És important seguir els moviments migratoris de la regió i estar preparades per la rebuda de persones.

‘DESHUMANITZADES' [CAT]

Recomanem fer un cop d’ull a la web Deshumanitzades: Camins migratoris travessats per la burocràcia, el racisme i el patriarcat. Es tracta d’un portal on trobareu informació i dades sobre l’estat de la immigració a Catalunya. Hi destaca l’anàlisi de la situació de les persones provinents d’Amèrica Llatina i la perspectiva de gènere. De la mateixa manera, s’hi poden trobar recursos multimèdia i entrevistes a dones refugiades. Una web molt interactiva i recursos impactants.

‘EN QUÈ TREBALLEN ELS ESTRANGERS A ESPANYA?' [CAST]

Els estrangers a Espanya es concentren en sectors específics segons la seva nacionalitat. Per exemple, gairebé la meitat dels xinesos treballen en el comerç, mentre que un terç dels marroquins estan ocupats en l’agricultura. Altres grups, com els romanesos, es dediquen majoritàriament a la construcció, i molts llatinoamericans treballen en serveis domèstics i de cures. Aquestes tendències reflecteixen les necessitats del mercat laboral espanyol i les habilitats dels migrants.

‘PACTE EUROPEU DE MIGRACIÓ I ASIL‘ [CAT]

Arran de l’aprovació del nou pacte europeu per al control de l’arribada de migrants i refugiades al territori de la unió europea, són moltes les entitats defensores de drets humans que han expressat la seva preocupació envers la legislació resultant. Des de la fundació destaquem l’informe que ha presentat la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi (CCAR), tot i que animem a continuar amb la recerca a través d’altres entitats com amnistia internacional, el CEAR o Save the Children, entre altres.

‘MÉS ENLLÀ DE LA ZONA MEDITERRÀNIA: LA RECEPCIÓ DE SOL·LICITANTS D'ASIL FORA DE LES METRÒPOLIS‘ [ANG]

L’article de Rafik Arfaoui analitza l’arribada de sol·licitants d’asil a les zones rurals i petites ciutats de la regió d’Auvergne-rhône-alpes a França des de 2015. Amb un enfocament etnogràfic i cartogràfic participatiu, l’estudi revela com aquestes comunitats locals s’han transformat per acollir els sol·licitants d’asil, destacant la solidaritat i les adaptacions espacials en llocs amb capacitats limitades.

‘INFORME SOBRE LES MIGRACIONS AL MÓN EL 2024‘ [CAST]

Recomenem l’informe de l’Organització Internacional de les Migracions (OIM) sobre les migracions arreu del món el 2024. A l’article trobarem no només un document estudi sobre rutes de migracions, evolució de les desigualtats i reflexions sobre governabilitat global sobre les migracions, entre altres; sinó també una web interactiva amb informació molt detallada i desglosada sobre la situació de les migracions a tot el planeta.

‘COM FUNCIONA LA GESTIÓ DE MIGRANTS DEMANDANTS D'ASIL COM ELS QUE SERAN TRASLLADATS A TOSSA‘ [CAT]

Des de principi d’any, Espanya ha rebut més de 100.000 peticions d’asil, però només n’ha aprovat el 4,34%. Tot i que la majoria de les sol·licituds provenen de Veneçuela, Colòmbia i Perú, el país que més reconeixements d’asil obté és Mali, amb un 99% d’aprovacions a causa de la seva situació crítica. Aquesta setmana (setembre del 2024) 200 persones sol·licitants arribaran a Tossa de Mar. Durant el procés, que pot durar fins a 18 mesos, l’Estat ha de garantir l’allotjament i la seguretat dels demandants, a la ciutat costenera s’allotjaran de manera provisional.

‘EN AQUEST VIATGE, A NINGÚ LI IMPORTA SI VIUS O MORS‘ [ANG]

Aquest segon volum de l’informe “En aquest viatge, a ningú li importa si vius o mors,” publicat per l’OIM, el CMM i l’ACNUR, destaca els riscos de protecció que enfronten els refugiats i migrants a la ruta del Mediterrani Central. L’informe busca reduir el sofriment durant aquests viatges i crida a l’acció per abordar les causes arrel de la desplaçament i crear vies segures de migració.

‘QUÈ ÉS EL “PLA RUANDA” AMB EL QUE EL REGNE UNIT VOL COMBATRE LA IMMIGRACIÓ ILEGAL (I ELS PAÏSOS D’AMÈRICA LLATINA ALS QUE BUSCA EXTENDRE’L)‘ [CAST]

El Regne Unit firma un acord amb el país centre africà per la deportació de persones que arriben al país britànic de manera irregular. Organitzacions defensores dels drets humans alerten del perill de la creació de tal precedent, així com de la por de que sigui un primer pas cap a un pla més ampli.

‘DESCONSTRUINT LA GUERRA ALS MIGRANTS‘ [CAT]

La gestió política i la repressió policial del moviment de persones s’ha convertit en una “qüestió de seguretat” aparentment crucial per a les societats europees, impulsada per una securitització que promou la venda de tecnologies frontereres i fomenta un racisme institucional profund, tot mentre s’externalitzen les responsabilitats i les violacions de drets humans a les fronteres i s’ignora el context geopolític global que influeix en els moviments migratoris.

ANÀLISI DE DADES PRÒPIES

Resultats de l’informe sobre l’estat de la immigració a Catalunya el 2021

La Fundació ACSAR hem elaborat i publicat un informe sobre la situació de les persones migrades i d’origen divers a Catalunya. Aquest Informe sobre l’estat de la immigració a Catalunya té per objectiu analitzar la situació migratòria catalana de manera transversal, posant especial èmfasi en les condicions de vida de la població migrada al nostre país. És per això que el document està estructurat al voltant de quatre grans eixos que fan referència al nivell d’accés dels diferents col·lectius migrants a l’educació, l’habitatge, la salut i el treball. Així mateix també pretén visibilitzar les discriminacions i desigualtats que la població migrada experimenta en aquests àmbits, fonamentals per al gaudi d’una vida digna i vivible i pilars de l’estat del benestar. Trobareu l’informe sencer a Publicacions.

Sol·licituds d’asil a Catalunya i Espanya

Les sol·licituds d’asil a Espanya van augmentar dramàticament a partir de 2015, arribant al pic màxim el 2019, amb 118.264 sol·licituds. El 2020, però, el tancament de fronteres a causa de la pandèmia de Covid-19 i l’augment de restriccions a la mobilitat han determinat una baixada del 25% en el nombre de sol·licituds (88.762).

El col·lectiu d’edat que més sol·licituds d’asil realitza a Espanya és el comprès entre els 18 i 34 anys, tot i que cal destacar que el 2020, prop del 18% dels sol·licitants d’asil eren menors d’edat (15.930).

Pel que fa a Catalunya, el 2020 també s’observa una baixada de les peticions d’asil i protecció internacional, que se situen en 9.614 en comparació a les 13.278 a les que s’havia arribat l’any anterior.

Resultats del Baròmetre d’opinió sobre immigració a Catalunya

La Fundació ACSAR va posar en marxa a principis del present any el Baròmetre d’opinió sobre percepcions i actituds amb relació a la població d’origen estranger a Catalunya, un projecte que pretén oferir una millor comprensió de les actituds públiques en relació amb la immigració. A Catalunya, feia anys que no es feia una enquesta tractant aquesta temàtica i amb unes dimensions com les que s’han tingut ocasió d’assolir.